Articol scris de Monica Duta, nutritionist, pentru Ohvaz. Varianta audio este disponibila aici:
Pe vremea bunicilor nostri, zicala „Calule, mananci ovaz„, era foarte la moda, subliniind ca iti este imposibil sa refuzi ceva foarte bun. Peste ani, ne dam seama ca zicala este inca valabila, si ca merita adaptata pentru ca, ovazul, acest aliment complex, prin consum, ne este benefic si noua, oamenilor.
Ovazul (Avena sativa) este o cereala incarcata cu fibre dietetice si o sumedenie de vitamine (B1,B3,B6,B2), minerale si antioxidanti (seleniu, magneziu, zinc, cupru, acid pantotenic, fier), benefice organismului.
Si daca pana acum aveati dubii, haideti sa vedem de ce ar trebui sa includem in alimentatia noastra ovazul si alimentele cu ovaz.
Reduce riscul bolilor cardiace. Un studiu publicat in American Jurnal Of Lifestyle Medicine concluzioneaza foarte clar- consumul de ovaz si de produse pe baza de ovaz reduce nivelul de colesterol total si scade riscul de boli de inima. Explicatia este data de prezenta beta-glucanului, o categorie speciala de fibre solubile, dar si a cantitatii mari de antioxidanti, capabili sa lupte impotriva actiunii radicalilor liberi. O portie de ovaz ce contine aproximativ 3 grame de fibre reduce colesterolul cu pana la 23% daca este consumata zilnic.
Paznic al siluetei tale. Cantitatea semnificativa de fibrele din ovaz confera senzatia de satietate, reduce foamea si asigura un tranzit intestinal sanatos. Acest lucru se va vedea in pastrarea siluetei.
Risc redus de diabet zaharat. In 100 de grame de ovaz regasim 44% magneziu, altfel spus, ovazul reduce pofta de dulce, fluctuatiile glicemice si rezistenta la insulina, principalul factor de aparitie al diabetului zaharat.
Previne instalarea cancerului la san. In special la femei, in premenopauza sau la instalarea menopauzei, medicii recomanda fibre din cereale. Studiile indica faptul ca persoanele care consuma ovaz inainte de aparitia menopauzei au cu 41% mai putine riscuri de imbolnavire de cancer la san.
Bun si pentru celiaci. In mod natural, ovazul nu contine gluten si poate fi consumat de majoritatea persoanelor cu intoleranta la gluten (celiaci). Cu toate acestea, exista riscul ca, prelucrat impreuna cu grau, secara, orz, el sa fie cotaminat cu gluten. Verificati intotdeauna eticheta alimentelor pe care le cumparati! Chiar si asa, exista unii celiaci care sunt sensibili la consumul de ovaz.
Asadar, ovazul reprezinta o optiune de hrana sanatoasa atat la micul dejun sau ca gustare satioasa.
Bibliografie
M.Pelletier /D.Roman– Menopauza
I.Reinhart– Superfoods