Posted on

Budincă de chia: Tot ce trebuie să ştii

Chia – Ce este?

Chia, Salvia Hispanica, este o plantă din familia Lamiaceae, a cărei seminţe are valoare nutritivă ridicată, acestea fiind considerate super-alimente. Este înrudită cu menta şi se cultivă pe suprafețe vaste în diferite zone din Guatemala, Mexic şi sudul Americii de Nord. Seminţele de chia sunt bogate în proteine, vitamine, minerale şi alţi compuşi organici oferind numeroase beneficii pentru organism.

Seminţele de chia au făcut parte din dieta umană de mii de ani. Izvoarele istorice arată că acestea erau alimente de bază ale populațiilor mayase şi aztece fiind cultivate încă din perioada precolumbiană.

budinca-de-chiaPlantele cu rădăcini puternice și tulpini ce ating 1.75 m au flori purpurii sau albe şi semințe cu forme ovoide cu diametrul de circa 1mm de culoare gri, negre, albe sau maro ce se dezvolta grupate în spice. Studiile realizate de specialişti arată că nu există diferenţe nutriţionale între seminţele de chia, culoarea acestora fiind puțin importantă.

Studiile istorice confirmă legendele conform cărora semințele de chia erau consumate pentru valoarea energetică furnizată. Acestea erau utilizate de războinicii şi vânători în marşurile prelungite, întrucât erau facil de purtat şi consumat, furnizând aport ridicat de energie.

chia cu visine si mangoChiar dacă sunt cunoscute de mii de ani, abia recent au captat atenția oamenilor moderni şi a oamenilor de ştiinţă. Studiile realizate de institute de specialitate din întreaga lume au confirmat valoarea nutritivă ridicată  a acestora, însă şi alte câteva aspecte importante. În primul rând, seminţele de chia au aport nutrițional ridicat.

În al doilea rând au proprietatea de a absorbi apa (o singură sămânță poate absorbi apă și își poate mări volumul de 9 ori), lichid valoros pe care îl eliberează treptat în organism. Cercetările specialiștilor de la The American Journal of Clinical Nutrition au scos la iveală că seminţele de chia sunt surse importante de antioxidanţi şi acizi grași esenţiali, fibre şi multe alte elemente benefice care susțin sănătatea organismului.

Ce beneficii au seminţele de chia?

  • Fiind bogate în antioxidanţi reduc procesul oxidativ, neutralizează acțiunea radicalilor liberi, previn îmbătrânirea prematură a celulelor şi dezvoltarea celulelor cancerigene.
  • Conţin cantităţi importante de proteine, deci sunt ideale pentru perioadele de creștere, susţinând bună dezvoltare a sistemului muscular. Alimentaţia bogată în chia este potrivită persoanelor care fac antrenamente intensive şi sportivilor profesionişti susţinând regenerare şi dezvoltarea musculaturii.
  • Seminţele acestei plante sunt bogate în carbohidraţi, practic în 28g de semințe de chia se găsesc 12 g de carbohidraţi, însă din acestea 11g sunt fibre insolubile. Studiile realizate de specialiştii în nutriţie au scos la iveală că acestea sunt, la momentul actual, cele mai valoroase surse naturale de fibre şi au rol important în procesele de digestie şi absorbţie. Conținutul ridicat de fibre insolubile este important în menținerea sub control a colesterolului, acestea prevenind totodată şi apariţia cancerului de colon.
  • Seminţele de chia sunt eficiente în curele de slăbit. Datorită conţinutului ridicat de fibre şi proteine ajută la pierderea sănătoasă a surplusului de kilograme.
  • Au conţinut bogat de calciu, cantitatea de calciu existentă în acestea fiind de cinci ori mai mare decât cea existentă în lapte, deci sunt valoroase pentru sănătatea oaselor.
  • În seminţele de chia se găsesc de 3 ori mai mulţi acizi esenţiali graşi omega 3 şi omega 6 decât în somon, aceşti compuşi fiind esenţiali pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos.

chia cu visine si mango

Care sunt proprietăţile seminţelor de chia?

  • Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, calciu, magneziu şi minerale, chia susţine buna funcţionare a sistemului imunitar. Aportul acestui super-aliment întăreşte rezistența organismului în fața virusurilor, a bacteriilor şi a bolilor, având eficiență dovedită şi în perioadele de convalescenţă.
  • O dietă bogată în chia este esențială pentru menținerea valorii de zahăr din sânge, acest super – aliment prevenind dezvoltarea diabetului de tip II.
  • Previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge susţinând buna funcționare a inimii şi a sistemului cardiovascular.
  • Chia este un aliment bogat în fibre insolubile cu eliberare lentă ce îmbunătăţeşte funcționarea sistemului digestiv.
  • Proprietățile antioxidante întăresc organismul, făcându-l mai puternic împotriva acțiunii agenților poluanți externi şi interni.
  • Bogat în acizi graşi esenţiali susține sănătatea creierului, îmbunătățeste activitatea cognitivă și previne îmbătrânirea prematură şi deteriorarea celulelor neuronale.
  • Studiile au dovedit că seminţele de chia sunt eficiente în menținerea sistemului osos în stare optimă, de asemene previn dezvoltare osteoporozei.

Cine poate consuma chia? Contraindicaţii

Seminţele de chia au valoare nutritivă ridicată şi nu au gluten, deci pot fi consumate fără probleme de pacienții cu diabet zaharat, de persoanele cu intoleranţă la gluten, de copii mici, adolescenți, vârstnici şi femei care alăptează.

Chiar dacă au atât de multe efecte benefice, există şi o serie de contraindicații. Specialiştii recomandă echilibru, aceștia susțin că doză optimă care asigură beneficiile menționate mai sus este de maxim 28g pe zi. Nu se recomandă utilizarea de semințe de chia persoanelor care manifesta alergie la boabe de muştar şi nici persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. De asemenea sunt contraindicate pacienților care se pregătesc pentru intervenţii chirurgicale.

budinca-de-chia-caju

Informaţii nutriţionale şi calorii

2 linguriţe de seminţe de chia ( aproximativ 28 g) conțin mai puțin de 140 calorii,  12g carbohidraţi, din care 11g fibre cu absorbţie lentă.

100g de seminţe de chia conţine:

  • proteine –  4 g
  • grăsimi – 9g, din care 3.5 g acizi graşi esenţiali omega 3
  • calciu 18 % ( din doză zilnică recomandată)
  • mangan: 30% ( din doză zilnică recomandată)
  • magneziu: 30% ( din doză zilnică recomandată)
  • fosfor: 27% din ( din doză zilnică recomandată)
  • vitaminele: B1, B2, B3
  • potasiu
  • zinc
  • sodiu
  • cupru.

Chia în procesul de slăbit

Chia este un aliment foarte valoros pentru cei ce doresc să piardă sănătoas surplusul de kilograme. Este bogată în fibre insolubile ce îmbunătăţesc digestia şi are proprietatea de a oferi senzaţie de saţietate. De asemenea acest alimente are proprietatea de a absorbi cantități importante de apă, lichid esențial ce se eliberează treptat în organism, fapt ce ajută în procesul de metabolizare.chia-reteteChia în alimentaţie  – reţete cu chia

Seminţele de chia pot fi consumate indiferent moduri, simple, hidratate, măcinate, în toppinguri, în salate, budinci sau ca ingrediente de bază pentru numeroase rețete şi preparate. Semințele de chia au gust delicat, proaspăt, asemănător cu cel al miezului de nucă. Sunt ingredientele cheie pentru un mic dejun delicios şi sănătos sau pentru o gustare deosebită, semințele pot fi combinate cu fructe proaspete sau confiate, cu produse lactate sau cereale.

Seminţele de chia hidratate au aspect gelatinos şi, datorită consistenței, pot lua ușor locul altor ingrediente de bază precum ulei şi ouă.

Budinca rece de chia cu lapte

30 g (aproximativ 2 linguri) de semințe de chia introduse în 100 ml de lapte poate fi un mod plăcut şi sănătos de a începe orice zi. Preparatul este gustos, proaspăt, revigorant, bogat în proteine de înaltă calitate, calciu şi acizi grași esenţiali. Poate fi un mic dejun consistent sau alături de o linguriță de miere de albine o gustare sănătoasă.mic-dejun-chiaInfuzia pentru slăbit cu semințe de chia

În 200 ml de apă rece se adăuga o linguriţă de seminţe de chia. Amestecul se lasă la infuzat pentru 12 ore. Se mixează şi se consumă dimineața pe stomacul gol. Preparatul este săţios, bogat în minerale şi vitamine şi este foarte eficient pentru detoxifierea organismului ajutând la pierderea surplusului de kilograme.

Budincă de Chia cu Ananas, Caju Copt și Ciocolată

Budincă de chia cu ananas, caju şi ciocolată este o masă sănătoasă sau un desert desăvârşit. Preparatul Ohvaz este o combinaţie inedită de arome, savuros cu valoare nutritivă ridicată. Pentru prepararea budincii sunt utilizate semințe de chia nepreparate termic, deci acestea îşi păstrează intacte toate proprietăţile nutritive. Un alt ingredient cheie care conferă gustul delicat este laptele de migdale preparat în laboratoarele Ohvaz. Accentele sofisticate sunt oferite de bucăţile de ananas şi de bucăţile de caju copt. Acesta din urmă şi bucăţile de ciocolată cu conţinut ridicat de cacao conferă preparatului o textură uşor crunchy care este apreciată de amatorii de bunătăți.

Budincă de chia cu vişine şi mango

Budincă de chia cu vişine şi mango este un preparat original cu arome exotice distinse. Poate fi un mic dejun consistent, o gustare săţioasă sau un desert binemeritat. Preparatul are în compoziţie şi lapte de migdale preparat în laboratoarele Ohvaz cu valoare nutritivă ridicată, nu are adaos de zahăr şi nici conservanţi sau alţi potențiatori de gust. Textura cremoasă şi aromele intense ale budincii de chia cu vişine şi mango sunt apreciate de toţi cei ce pun preţ pe sănătate şi calitate. Toate ingredientele folosite pentru prepararea budincii cu chia sunt selecţionate cu multă atenţie, de aceea şi gustul este divin!

Chia – tot ce trebuie sa stii

 

Semintele de chia pot ajuta digestia prin faptul ca sunt bogate in fibre solubile. Aceste fibre ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal normal, ceea ce poate contribui la o digestie mai buna. De asemenea, semintele de chia pot ajuta la absorbtia apei in intestin, ceea ce poate ajuta la mentinerea hidratarii si a unui tranzit intestinal normal.

Este important sa se consume suficiente lichide atunci cand se consuma seminte de chia, deoarece acestea absorb apa si pot deveni gelatinoase atunci cand sunt hidratate. Acest lucru poate ajuta la mentinerea hidratarii si poate contribui la o digestie mai buna.

Semintele de chia sunt, de asemenea, o sursa buna de proteine, care pot ajuta la mentinerea muschilor si la repararea tesuturilor. Acest lucru poate contribui la o digestie mai buna prin mentinerea functionarii normale a sistemului digestiv.

In general, semintele de chia pot fi o adaugare sanatoasa si nutritiva la o dieta, dar este important sa se consume in moderatie, deoarece pot contribui la un aport crescut de calorii daca sunt consumate in cantitati mari. Este recomandat sa se consulte un medic sau un nutritionist inainte de a adauga seminte de chia sau orice alt supliment alimentar in dieta.

"Ne-am refacut site-ul. Daca aveti probleme tehnice, rog sa ne contactati"
Mergi către coș