Semințele de Chia au devenit un fel de tendință alimentară sănătoasă în ultimii ani și pe bună dreptate. Aceste semințe sunt bogate în substanțe nutritive și oferă o serie de potențiale beneficii pentru sănătatea organismului uman. Sunt, de asemenea, incredibil de versatile și pot fi folosite în diverse rețete culinare de preparate dulci sau sărate. Iată câteva dintre principalele beneficii ale semințelor de Chia și cele mai bune variante în care pot fi consumate.
De ce sunt semințele de Chia considerate benefice pentru sănătate?
Semințele de Chia sunt alimente atât de mici încât pot fi ușor trecute cu vederea, însă sunt incredibil de bogate în nutrienți. Au stat cândva la baza dietelor aztece și mayașe și au fost promovate timp de secole întregi pentru beneficiile lor pentru sănătate. Antioxidanții, vitaminele, mineralele, fibrele și acizii grași Omega-3 din semințele de Chia au un aport important în sănătatea inimii, în întărirea sistemului osos sau în reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Semințele de Chia sunt foarte hrănitoare
Minusculele semințe albe sau negre ce provin din planta Salvia Hispanica își au originea în America Centrală. Istoric vorbind, civilizațiile aztece și mayașe le-au folosit în dietele lor, dar și cu scopuri medicinale, cosmetice sau pentru ritualuri religioase. În zilele noastre, oameni din întreaga lume se bucură de beneficiile nutriționale ale semințelor de Chia.
O singură lingură de semințe de Chia conține cu aproximație: 69 de calorii, 2.4 grame de proteine, 4.4 grame de grăsimi, 6 grame de carbohidrați și 5 grame de fibre. În ceea ce privește aportul de vitamine și minerale, procentele din necesarul zilnic pentru organism sunt următoarele: calciu – 7%, fier – 6%, magneziu – 12%, fosfor – 10%, zinc – 6%, vitamina B1 – 7% și vitamina B3 – 8%.
Semințele de Chia sunt bogate în antioxidanți
Semințele Chia sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți. Antioxidanții previn deteriorarea grăsimilor sensibile din aceste semințe și protejează corpul uman prin neutralizarea moleculelor reactive, denumite radicali liberi, ce pot afecta compușii celulelor dacă se acumulează în organism. Antioxidanții specifici din semințele de Chia includ acidul clorogenic, acidul cafeic, miricetina, quercetina și kaempferolul. Toate acestea pot avea efecte protectoare asupra inimii și ficatului, precum și proprietăți anticanceroase.
Semințele de Chia pot ajuta la pierderea în greutate
Fibrele și proteinele din semințele de Chia pot fi benefice pentru cei care încearcă să piardă în greutate. O porție (aproximativ 28 de grame) conține aproape 10 grame de fibre dietetice. Deși cercetările pe această temă sunt mixte, unele studii sugerează că consumul de fibre poate juca un rol în prevenirea excesului de greutate și a obezității.
În plus, proteina din semințele de Chia ar putea ajuta la reducerea apetitului și a aportului alimentar. Chiar dacă este puțin probabil ca includerea propriu-zisă a semințelor de Chia în dieta alimentară să provoace pierderea în greutate pe cont propriu, poate fi, totuși, un avantaj util în ceea ce privește o dietă echilibrată, mai ales atunci când încercați să slăbiți.
Semințele de Chia pot reduce riscul apariției bolilor de inimă
Având în vedere că semințele de Chia sunt bogate în fibre și Omega-3, consumul acestora poate contribui la reducerea riscului apariției de boli de inimă. Fibrele solubile, de tipul celor găsite în aceste semințe, pot ajuta la scăderea colesterolului total și LDL din sânge. La rândul său, acest lucru poate reduce riscul instalării bolilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, studiile care examinează în mod specific legătura dintre semințele de Chia și sănătatea inimii au avut rezultate neconcludente. Unele studii au constatat, însă, că suplimentele ce conțin semințe de Chia au redus semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune sau tensiune arterială ridicată, unul dintre principalii factori de risc în ceea ce privește bolile de inimă. În general, semințele de Chia pot constitui un suport bun în acest sens, dar încă sunt necesare mai multe cercetări pe această temă.
Cum se pot consuma semnițele de Chia?
Semințele Chia au un gust subtil și preiau aroma oricărui aliment sau băutură în care sunt integrate. Adăugate în lichid, ele își măresc volumul de mai multe ori și formează un strat gelatinos ușor de înghițit și de digerat. Nu trebuie să vă feriți de a consuma semințe de Chia doar pentru că nu le-ați preparat vreodată. Acum este mai simplu ca niciodată să vă bucurați de beneficiile lor, într-o mulțime de rețete și combinații ușor de preparat. Iată câteva variante mai jos.
1. Smoothie-uri
Cea mai populară metodă de a consuma semințele de Chia este în smoothie-uri. O lingură de semințe proaspete sau gelatină de Chia este tot ceea ce trebuie pentru a adăuga textură și nutrienți într-un smoothie de fructe și/sau legume. Un smoothie cu Chia, banane, migdale prăjite și pudră neagră de cacao este decadent de suprinzător și sănătos, spre exemplu.
2. Dressing pentru salată
Semințele de Chia se amestecă bine cu ingrediente de dressing pentru salată, cum ar fi uleiul de măsline, oțeturile, mierea și sucul de lămâie. Adăugați aproximativ o lingură de semințe la majoritatea rețetelor de dressing pentru salată. Cu cât adăugați mai multe semințe, cu atât va fi mai consistent dressingul.
3. Budincă
Budinca cu semințe de Chia este similară în consistență cu tapioca. Este ideal de servit la micul dejun și suficient de elegantă pentru a fi servită ca desert la o petrecere.
Bundica de Chia cu ananas, caju copt și ciocolată, spre exemplu, poate fi un desert savuros la fel de bine precum un fel de mâncare consistent și sănătos. Este o combinație inedită de arome, cu o valoare nutritivă ridicată, completate perfect de gustul delicat al laptelui de migdale și de accentele sofisticate oferite de fructul de ananas și miezul de caju copt. Iar dacă preferați ceva mai răcoritor, dar și exotic în același timp, puteți încerca bundinca de Chia cu vișine și mango. Textura cremoasă și aromele intense ale acestui preparat vor fi pe gustul oricui apreciază un fel de mâncare cu gust divin și sănătos în egală măsură.
4. Produse de patiserie
Dacă, din varii motive, nu vă împacați prea bine cu textura gelatinoasă a semințelor de Chia, le puteți adăuga fără probleme în produsele de patiserie. Gelul de Chia ajută la menținerea unei structuri moi ale preparatelor coapte și poate fi utilizat ca înlocuitor pentru ouă sau ca agent de îngroșare. Înlocuiți un ou întreg într-o rețetă cu o lingură de semințe de Chia amestecate cu trei linguri de apă și veți obține același efect.
Semințele de Chia se pot adăuga chiar și la brioșe sau pâine înainte de coacere. Brioșele cu banane, făină de ovăz, iaurt grecesc, semințe de Chia și sirop de arțar, spre exemplu, pot fi un mic dejun consistent sau gustarea de ideală la școală pentru cei mici.
5. Gem
Oricât de ciudată ar suna asocierea dintre semințele de Chia și clasicul gem, pe care îl cunoaștem cu toții, acestea funcționează ca un agent natural de îngroșare într-un preparat culinar. Gemul cu semințe de Chia este mai subțire decât gemul preparat în mod tradițional, dar este în același timp extrem de tartinabil și ideal de consumat pe felii de pâine prăjită, brioșe sau chiar peste iaurt și înghețată.
Pentru a prepara un gem simplu din semințe de Chia, adăugați două linguri din acest ingredient la aproximativ două cești de piure de fructe proaspete. Îndulciți gemul cu sirop de agave, după preferințe și lăsați amestecul să se odihnească timp de 10 minute. Pe măsură ce timpul va trece, preparatul va căpăta o consistență asemănătoare cu cea a gemului clasic.
Iată, așadar, un super-aliment ce poate deveni rapid unul pe gustul oricui. Aceste minuscule semințe însumează un potențial nutrițional mare și sunt suficient de versatile încât să poată fi adăugate într-o multitudine de preparate culinare. Merită din plin să le oferiți o șansă. Semințele de Chia sunt o modalitate simplă și ușoară de a vă îmbogăți atât dieta, cât și sănătatea.