Posted on

Granola – cea mai sănătoasă, gustoasă și aromată cereală pentru micul dejun

Granola este un amestec de fulgi de cereale, plină de vitamine, antioxidanți, fibre și grăsimi sănătoase. Dar ce face ca această cereală să fie atât de specială? De ce ar trebui să o consumăm frecvent în loc să mâncăm doar un bol de fulgi de ovăz? Haideți să analizăm mai îndeaproape modul în care granola este diferită de alte cereale pentru micul dejun și ce o face atât de bună pentru noi.

Granola – date nutriționale

Primul lucru pe care trebuie să-l știm despre granola este că aceasta conține grăsimi sănătoase. În comparație cu alte cereale pentru micul dejun, granola este bogată în grăsimi mononesaturate și polinesaturate. S-a demonstrat că aceste tipuri de grăsimi scad nivelul colesterolului, reduc inflamația și ne protejează inima. Pe lângă faptul că sunt sănătoase pentru inimă, aceste grăsimi ajută la menținerea constantă a nivelului de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei.

Apoi, granola este bogată în proteine. Nu numai că oferă o doză bună de proteine, ci și câteva fibre. Fibrele sunt foarte bune pentru digestie și ajută ca alimentele să fie mai ușor de digerat. 

În cele din urmă, granola este plină de vitamina E și vitaminele B. Vitamina E este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi din organism și previne daunele cauzate de stresul oxidativ. Vitaminele B sunt esențiale pentru a se asigura că celulele folosesc corect oxigenul. Fără ele, am ajunge să simțim oboseală, slăbiciune și dureri de cap.

Granola – pentru un mic dejun sățios și sănătos

Dacă ești în căutarea celui mai sănătos mod de a-ți începe ziua, granola este cu siguranță o opțiune potrivită. Granola este preparată din cereale integrale, nuci și semințe, care sunt prăjite și apoi amestecate într-o compoziție delicioasă. Este săracă în zahăr și calorii și oferă o mulțime de vitamine, minerale, antioxidanți și omega-3. Poate fi consumată ca parte a micului dejun sau a prânzului – fie ca o gustare de sine stătătoare, fie încorporată în alte alimente. Unii oameni preferă să o amestece cu lapte sau iaurt pentru un plus de nutrienți și dulceață.

Există multe tipuri diferite de granola disponibile pe piață în prezent – așa că este important să găsești una care să se potrivească preferințelor tale în materie de gust. 

Care sunt beneficiile consumului de granola?

Granola este o cereală delicioasă pentru micul dejun, formată din ovăz, nuci, semințe, fructe uscate și miere. În afară de calitățile sale nutriționale, datorită conținutului ridicat de proteine și a ingredientelor bogate în fibre, granola este un mod delicios de a-ți începe dimineața. Spre deosebire de alte cereale pentru micul dejun, nu are un gust excesiv de dulce. În schimb, are o aromă de nucă care se potrivește bine cu laptele, iaurtul și fructele. În plus, este mult mai sănătoasă și mai sățioasă decât alte opțiuni pentru micul dejun, cum ar fi clătitele sau vafele.

Granola este o opțiune nutritivă pentru micul dejun, care poate oferi multe beneficii celor care o consumă în mod regulat, de la o digestie mai sănătoasă, controlul greutății, la stimularea nivelului de energie sau menținerea sănătății inimii. Este o sursă bună de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, care pot contribui la îmbunătățirea sănătății generale. 

granola

Promovează o digestie mai sănătoasă. Majoritatea persoanelor care consumă granola vor experimenta mai puține balonări și gaze după consum. Atunci când consumi alimente bogate în fibre solubile, acestea ajută ca lucrurile să se desfășoare fără probleme în tractul digestiv. Ovăzul este o sursă bună de fibre solubile, deoarece conține betaglucan, care ajută la deplasarea alimentelor prin sistemul digestiv. Fibrele solubile ajută, de asemenea, la reducerea cantității de grăsime care se absoarbe în fluxul sangvin.

O ceașcă de granola conține aproximativ 6 grame de fibre, ceea ce echivalează cu o jumătate de felie de pâine integrală. Asta ca să nu mai spunem că amestecul de granola este în mod natural sărac în calorii, ceea ce îl face un aliment perfect pentru managementul greutății. În plus, este plină de antioxidanți, care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar și la combaterea inflamațiilor. Dacă vrei să slăbești, granola este o opțiune excelentă. Multe rețete cu granola sunt sărace în carbohidrați și bogate în proteine, așa că nu sunt susceptibile a provoca o creștere a nivelului de insulină. Asta înseamnă că nu vei simți pofte de dulce mai târziu în timpul zilei și nici senzația de foame.

Granola este plină de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, vitamina E, acid folic, magneziu și cupru. Aceste vitamine și minerale lucrează împreună pentru a îmbunătăți nivelul colesterolului, pentru a reduce tensiunea arterială și pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Amestecul de granola este o sursă bună pentru seleniu, care este un antioxidant puternic care poate ajuta la protejarea împotriva cancerului. Seleniul lucrează, de asemenea, împreună cu vitamina E pentru a menține pielea tânără și vibrantă.

Granola conține vitaminele B care sunt esențiale pentru a produce energie în corpul nostru. O ceașcă conține aproximativ 20 la sută din doza zilnică recomandată de tiamină, niacină, riboflavină și acid pantotenic. Tiamina și riboflavina sunt, de asemenea, cunoscute ca vitamine din complexul B, care sunt necesare pentru producerea de energie și buna funcționare a celulelor din organism.

Posibile efecte secundare urmate consumului regulat de granola

În timp ce granola este în general considerată sigură, unele persoane pot avea efecte secundare în urma consumului unor cantități foarte mari. Simptomele comune includ constipație, dureri de stomac, balonare, gaze, greață, vărsături și amețeli. Dacă observi oricare dintre aceste simptome, încetează să mai consumi granola sau redu considerabil cantitățile consumate. 

Cum să mânânci sănătos toată ziua?

Este adevărat că a avea o dietă echilibrată este o muncă grea, mai ales când adaugi și exercițiile fizice. Dar merită. Mâncatul corect îți dă energie, te menține sănătos și te ajută să trăiești mai mult. Așa că nu te lăsa prins în mâncarea de tip fast-food și nici nu sări peste mese. În schimb, concentrează-te pe încorporarea alimentelor sănătoase în rutina ta zilnică. Începe-ți dimineața cu un bol de granola crocantă pentru un plus de energie. Poți alege granola cu caju, migdale și unt de arahide, granola cu ciocolată și merișoare, granola cu alune de pădure și ananas sau orice altă combinație preferi. 

9 motive pentru care granola este mai bună decât toate celelalte cereale pentru micul dejun

  • este bogată în fibre și nutrienți, care pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge;
  • este plină de grăsimi sănătoase și proteine;
  • conține zaharuri naturale care se descompun lent, oferind un impuls energetic susținut pe tot parcursul dimineții;
  • este săracă în calorii și conține puține grame de zahăr pe porție – ceea ce o face ideală pentru cei care doresc să piardă în greutate sau să își gestioneze simptomele diabetului;
  • conține, de asemenea, antioxidanți și alți nutrienți benefici care susțin sănătatea în general;
  • este o alternativă sănătoasă la alimentele procesate care conțin aditivi și zaharuri nesănătoase;
  • granola poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită în rețete precum parfaits de iaurt sau batoane pentru micul dejun;
  • este o sursă de alimentație convenabilă pentru că o poți păstra acasă într-un recipient etanș sau o poți lua cu tine în deplasare (mai ales dacă călătorești);
  • granola are un termen de valabilitate îndelungat – chiar și după deschidere poate rezista până la șase luni depozitată într-un loc răcoros și uscat.

Retețe rapide cu granola pe care să le încerci la micul dejun

Te întrebi ce să mănânci la micul dejun în această dimineață? Iată câteva rețete rapide și ușoare pentru a te ajuta să începi să introduci în dieta zilnică granola.

Granola cu scorțișoară

Granola cu scorțișoară este o modalitate excelentă de a-ți începe ziua. Este încărcată cu antioxidanți, fibre și proteine. Toate aceste componente fac din granola cu scorțișoară o opțiune de gustare perfectă. Ingredientele includ:

  • 1 cană de granola;
  • ¼ cană de zahăr brun;
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată;
  • ¼ linguriță de sare.

Instrucțiuni de preparare: Preîncălzește cuptorul la 175 C. Într-un castron, combină granola, zahărul brun, scorțișoara și sarea. Se amestecă bine și se întinde uniform pe foaia de copt. Coace timp de 15 minute. Se scoate din cuptor și se amestecă ușor ingredientele, apoi se întinde uniform. Se indroduce la cuptor din nou timp de 10-15 minute până când se rumenește. Se răcește complet înainte de a servi.

Prăjiturele moi cu granola și stafide 

Aceste fursecuri moi cu granola și stafide sunt pline de aromă și pline de nutriție. Sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru desert. Ingredientele includ:

  • 2 căni de granola (fie simplă, fie cu ciocolată și merișoare sau alte fructe);
  • 1/3 cană de unt nesărat, topit;
  • 1/3 cană de zahăr brun;
  • 1/3 linguriță de extract de vanilie;
  • stafide după gust;
  • 1 lingură de melasă.

Instrucțiuni de preparare: Preîncălzește cuptorul la 175 C. Într-un bol se adaugă untul, zahărul, extractul de vanilie și melasa și se amestecă bine cu un mixer electric până se formează o cremă de unt. Se adaugă granola și stafidele și amestecă ușor cu o lingură de lemn sau o spatulă până se combină. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Apoi, se formează bile de aluat de dimensiunile dorite și se așează în tavă la distanță de câțiva centimetri. Se apasă ușor deasupra fursecurilor cu palma pentru a se aplatiza și se coc timp de 10-12 minute. Se răcesc complet pe un grătar înainte de a servi.

Granola cu nucă de cocos

Granola cu nucă de cocos este o modalitate excelentă de a-ți începe ziua cu dreptul. Este plină de proteine, fibre, vitamine și minerale. Poți adăuga nuci, semințe, fructe uscate, fulgi de nucă de cocos, semințe de chia, semințe de in, sau orice altă combinație de ingrediente sănătoase.

Ingrediente:

  • 1 cană de granola;
  • ½ cană de nucă de cocos neîndulcită și mărunțită;
  • ¼ cană de semințe de in măcinate;
  • 2 linguri de miere;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • ¾ cană de migdale tocate;
  • ¼ cană de semințe de floarea-soarelui;
  • ¼ cană de semințe de dovleac;
  • ¼ linguriță de sare.

Mod de preparare: Se preîncălzește cuptorul la 175 C. Într-un bol, se combină granola, nuca de cocos, semințele de in, mierea, vanilia, migdalele, semințele de floarea-soarelui și dovleac și sarea. Se amestecă bine, apoi se răspândește compoziția pe foaia de copt. Se coace timp de 15-20 de minute. Se răcește complet înainte de servire. Granola cu nucă de cocos se poate păstra într-un recipient etanș pentru până la 4 săptămâni.

Granola este o opțiune sănătoasă și gustoasă pentru micul dejun care oferă multe beneficii. Este o modalitate ușoară de a-ți începe ziua sau de a-ți satisface foamea în timpul după-amiezii târzii sau seara. Savureaz-o cu lapte sau iaurt și bucură-te de un dulce hrănitor, fără zahar adăugat, chimicale sau conservanți. Alege să fii sănătos!

"Ne-am refacut site-ul. Daca aveti probleme tehnice, rog sa ne contactati"
Mergi către coș