Posted on

Granola – retete fara zahar adaugat

Granola este unul dintre acele alimente uimitoare ce pot fi atât sănătoase, cât și decadente în același timp. Este perfectă pentru micul dejun, servită cu iaurt sau în combinație cu alte ingrediente preferate. Granola este, de asemenea, o gustare potrivită pentru prânz. Secretul magiei sale constă într-un amestec delicios de ovăz, nuci și miere sau sirop de arțar.

Dar cel mai bun lucru despre granola este acela că poate fi foarte ușor preparată acasă sau inclusă în diverse combinații personalizate pentru a se potrivi oricărui gust. Așadar, îndrăzniți să experimentați diverse rețete ce includ granola. Papilele gustative cu siguranță vă vor mulțumi! 

Înainte de toate, să aflăm ce este granola

Când vine vorba despre granola, primul lucru care ne vine în minte este sănătatea! Și, aici, va trebui să ne credeți pe cuvânt când vă spunem că granola are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră a tuturor. 

Granola este, de regulă, un amestec de fulgi de ovăz și cereale integrale, la care se pot adăuga și fructe deshidratate. Este binecunoscută pentru boostul de energie pe care îl oferă și se bucură de popularitate în întreaga lume, mai ales în rândul sportivilor, al pasionaților de drumeții pe munte sau al oricui aflat în căutarea unei gustări rapide și delicioase. 

ciocolata ovaz

Granola este, cel mai adesea, combinată cu iaurt, miere, căpșuni, banane și alte tipuri de fructe proaspete, atunci când este consumată acasă. Uneori se bucură de un adaos de alte cereale, care îi cresc valoarea nutritivă, și este consumată la scară largă datorită beneficiilor sale incontestabile pentru sănătate, comodității, gustului delicios și versatilității cu care poate fi integrată în prepararea meselor. 

De ce este bună granola pentru sănătate?

Textura crocantă a ovăzului copt, nucile aromate, semințele și beneficiile generale legate de sănătate ale granolei au făcut ca acest preparat să devină o alegere de top în materie de delicii culinare pentru multe dintre familii. Iată 3 motive importante pentru care granola ar trebui să facă parte din dieta noastră:

  1. Este bogată în fibre dietetice – Fiind un preparat din ovăz și cereale integrale, granola este un aliment bogat în fibre ce oferă o senzație îndelungată de sațietate. Consumul de fibre reduce ritmul în care organismul digeră zaharurile și carbohidrații, prin urmare, conținutul mare de fibre din granola ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.  
  2. Intestine mai sănătoase – Cerealele de înaltă calitate care se regăsesc în granola conțin fibre probiotice, ceea ce ajută la menținerea unui nivel ridicat de bacterii sănătoase în intestine și la echilibrarea sistemului digestiv.
  3. Sursă bogată de micronutrienți și proteine – În afara faptului că oferă o gamă largă de micronutrienți necesari organismului, precum zinc, fier, magneziu și vitamine pentru o imunitate solidă, granola este, de asemenea, o sursă foarte bună de proteine provenite din nuci, semințe și fructele deshidratate. 
  4. Ajută la pierderea kilogramelor şi menţinerea greutăţii la nivel optim – Fibrele, ce se găsesc din plin în granola, îmbunătăţesc activitatea sistemului digestiv şi absorbţia intestinală, totodată produc senzaţie de saţietate. Nevoia de a mânca se diminuează, fapt ce ajută în procesele de slăbit şi menţinere a greutăţii corporale.
  5. Oferă energie organismului – ingredientele bogate în nutrienţi sunt esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă. Cele ce se găsesc în granola, nu sunt doar bogate compuşi valoroşi pentru organism, dar au proprietatea că se digera lent, fapt ce furnizează corpului şi multă energie. Fie că vrei să consumi ca gustare sau mic dejun, reprezintă o variantă delicioasă ce îţi permită să te bucuri de activităţile dinamice preferate. 
  6. Ajută la reglarea tensiunii arteriale – Proprietăţile benefice ale fulgilor de ovăz sunt confirmate prin numeroase studii realizate de dieteticieni, diabetologi şi specialişti în domeniul alimentaţiei. Se ştie că alimentele cu conţinut ridicat de fulgi de ovăz, cum este şi granola, sunt benefice pentru reglarea tensiunii arteriale. 
  7. Îmbunătăţeşte activitatea cognitivă – când vorbim despre acest preparat, vorbim despre compuşi valoroşi şi pentru sănătatea celulelor sistemului nervos. Conţinutul ridicat de omega 3,  vitamina E şi vitaminele în familia B-urilor asigură nutrienţii necesari pentru buna funcționare a creierului şi a celulelor nervoase. 

Cum se prepară granola fără zahăr acasă?

Granola preparată acasă este mult mai bună decât versiunile sale comerciale și este extrem de ușor de făcut. Granola este o gustare fără zahăr grozavă, pe care chiar și copiii o vor adora, ce poate înlocui cu succes cerealele de la micul dejun. Așadar, iată ingredientele din care poate fi preparată:

  • 4 cești de fulgi de ovăz
  • 1/4 ceașcă de semințe de floarea soarelui crude
  • 1 ceașcă de mix de nuci tocate (migdalele sau nucile pecan merg de minune aici)
  • 1/4 linguriță de sare de mare
  • 1/4 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/3 ceașcă de ulei de rapiță
  • 1/4 ceașcă de sirop de arțar 
  • 1/3 ceașcă de miere
  • 1/2 linguriță de extract de vanilie 
  • 1 ceașcă de fructe deshidratate (cireșe, afine, stafide aurii etc.)

Pentru a prepara granola din ingredientele de mai sus, se preîncălzește cuptorul la 180°C (sau foc mediu, la cuptoarele pe gaz) și se tapetează o tavă cu hârtie de copt. 

Într-un castron mare, se amestecă ovăzul, semințele de floarea-soarelui, nucile tocate, sarea, și scorțișoara. Într-un alt bol, se amestecă uleiul de rapiță cu siropul de arțar, mierea și extractul de vanilie. Apoi, se combină cele două mixuri – umed și uscat – amestecând ușor cu o lingură de lemn, până se înmoaie fulgii de ovăz. 

Amestecul astfel obținut se întinde uniform în tava tapetată cu foaie de copt și se dă la cuptor timp de 20-25 de minute, până se rumenește ușor. La jumătatea intervalului de timp, se recomandă amestecarea mixului din tavă, pentru o coacere cât mai uniformă a acestuia. A nu se depăși timpul de coacere, în caz contrar granola poate căpăta un gust predominant de ars. La final, se scoate din cuptor și se lasă la răcit în tavă. 

Când preparatul atinge temperatura camerei, acesta se așază într-un castron încăpător și se amestecă cu fructele deshidratate cu ajutorul unei linguri de lemn.

O altă rețetă sănătoasă de granola fără zahăr sau ulei

A vă prepara propria granola este un lucru atât de simplu, încât vă veți întreba de ce v-ați deranjat vreodată să cumpărați alimente gata preparate de la magazin. Nu mai punem la socoteală gustul. Granola preparată acasă este infinit mai gustoasă și mai sănătoasă decât orice altceva veți găsi. Această rețetă nu conține zahăr sau ulei, dar este o variantă intens aromată datorită mixului de condimente ce fac parte din ea. Iar cea mai bună parte este aceea că o puteți personaliza după bunul plac. 

Pentru că nu conține zahăr sub nicio formă, această versiune de granola nu este una foarte dulce. Dacă o preferați, totuși, mai dulce, puteți adăuga un sfert de ceașcă de piure de banane mixat cu sirop de arțar sau de agave sau orice alt îndulcitor lichid. 

Ingrediente granola fără zahăr sau ulei

  • ½ cană piure de banane coapte
  • 2 linguri de semințe de in sau semințe de Chia măcinate
  • 2 linguri de unt de migdale lichid
  • 2 cești de fulgi de ovăz (fără gluten, dacă este necesar)
  • ½ ceașcă de migdale tocate sau alte nuci / semințe
  • ½ ceașcă de nuci pecan tocate sau alte nuci / semințe
  • 1 linguriță de pastă de vanilie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • ¼ linguriță de cardamom
  • ¼ linguriță de sare de mare fină
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • caise deshidratate sau proaspete tăiate fin

Mod de preparare

  • Cuptorul se preîncălzește la 130° C cu ventilație sau 150° C fără ventilație. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. 
  • Într-un castron mare, amestecați piureul de banane cu inul măcinat și untul de migdale. Se amestecă bine, până la omogenizare, apoi se lasă deoparte timp de 10 minute pentru ca inul să se poată activa.
  • Se amestecă restul ingredientelor.
  • Întindeți amestecul de granola pe tava de copt pregătită în prealabil și coaceți timp de aproximativ 40 minute. După primele 20 de minute, bucățile de granola din tavă se întorc ușor cu ajutorul unei spatule, cu mișcări blânde pentru a nu le sparge.

La final, preparatul se lasă la răcit în tava în care s-a copt, înainte de a fi servit. Se poate, de asemenea, păstra la frigider, într-un recipient închis etanș și consumat în decurs de maximum o săptămână.

Granola este o gustare extrem de versatilă, ce poate fi savurată cu lapte, iaurt grecesc sau poate fi chiar adăugată într-un bol cu smoothie și savurată cu nuci, semințe și fructe de sezon. Dacă mai multe nuci și semințe bogate în nutrienți adăugate în dietă nu vă vor ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, faptul că ați ales să duceți un stil de viață sănătos o va face cu siguranță. Granola este gustarea ideală pentru oricine nu acceptă compromisuri în ceea ce privește gustul și coeficientul sănătos al unei mese.

"Ne-am refacut site-ul. Daca aveti probleme tehnice, rog sa ne contactati"
Mergi către coș