Un sistem digestiv care funcționează normal, este semnul unui organism sănătos. Adesea, problemele gastrointestinale, stau la baza multor afecțiuni de sănătate, care au mai mult sau mai puțin legătură directă cu sistemul digestiv. Pentru persoanele care se confruntă cu probleme digestive, adăugarea ovăzului în diverse rețete și consumarea lui în mod frecvent, va ușura disconfortul creat, ajutând la obținerea unei digestii mai bune.
Ovăzul – ingredientul minune pentru un organism sănătos
Ovăzul este o cereală integrală, bogată în fibre, beta glucan, vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, ovăzul este singura sursă de avenantramide, un grup unic de antioxidanți, considerat un protector împotriva bolilor de inimă. Crupele de ovăz, forma întreagă de ovăz, durează mai mult timp să se pregătească. Tocmai din acest motiv, majoritatea oamenilor preferă fulgii de ovăz, făină de ovăz sau tărâțele.
Ovăzul este întâlnit adesea sub forma fulgilor de ovăz, obținuți prin procesarea și zdrobirea ovăzului. Făina de ovăz se obține prin măcinarea fină a fulgilor de ovăz, iar tărâțele de ovăz se obțin din partea exterioară a crupelor sau boabelor de ovăz.
Fulgii de ovăz pot fi consumați alături de lapte sau apă și fructe pentru micul dejun, iar făina de ovăz este ideală în produse de patiserie, batoane, brioșe sau pâine.
Ovăzul ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, de colesterol, reduce riscul apariției cancerului, hipertensiunea arterială, îmbunătățește răspunsul imun la existența unei boli și sprijină totodată scăderea în greutate. Datorită numeroaselor beneficii pentru întreg organismul, ovăzul și-a câștigat reputația de ingredient minune.
Compoziția nutritivă a ovăzului este una bine echilibrată, astfel încât să asigure aportul necesar de carbohidrați și fibre. Conține mai multe proteine și grăsimi comparativ cu alte cereale, dar și vitamine, minerale, alături de compuși vegetali importanți pentru o digestie mai bună. Ovăzul conține mangan, fosfor, magneziu, cupru, fier, zinc, vitamina B1, B5, dar și calciu, potasiu, vitamina B3 și B6.
O jumătate de cană de ovăz (circa 80 de grame) conține 51 de grame de carbohidrați, 13 grame de proteine, 5 grame de grăsimi și 8 grame de fibre, având doar 303 de calorii.
Ovăzul ajută la creșterea aportului de fibre
Ovăzul este un aliment esențial pentru susținerea unui organism mai sănătos, iar adăugarea lui în dietă, reprezintă una dintre cele mai bune modalități pentru menținerea optimă a sistemului digestiv.
Fibrele de ovăz se prezintă sub forma fibrelor solubile și insolubile. Cele solubile ajută la o curățare eficientă a tractului digestiv, fiind cea mai bună modalitate pentru absorbția nutrienților din ovăz.
Beta-glucanul este o fibră solubilă ce se dizolvă în apă, ajutând la formarea unui produs asemănător gelului.
Fibrele insolubile ajută la absorbția apei, prevenind riscul de evacuare a scaunelor. Fibrele insolubile se regăsesc în tărâțele de ovăz, ajută la deplasarea alimentului prin sistemul digestiv, mărind în același timp volumul scaunului.
Totuși, atât fibrele solubile, cât și cele insolubile sunt părți importante pentru menținerea unei digestii sănătoase. Fibrele nu sunt digerate sau absorbite, trecând relativ intacte prin sistemul digestiv.
Consumul de ovăz pentru o digestie mai bună
Ovăzul conține fibre alimentare, cele mai cunoscute fiind fibrele beta-glucane. Beta-glucanul are rolul de a încetini digestia, de a crește gradul de sațietate, suprimând în același timp, pofta de mâncare, precum și menținerea unor niveluri reduse de colesterol total și LDL (colesterol rău) sau scăderea nivelului de zahăr din sânge. Este important ca ovăzul ales să fie procesat minim, pentru ca timpul de digestie să fie mai lent, oferind beneficii mai mari pentru sănătate.
Legat de gluten: studiile au arătat că persoanele cu boală celiacă tolerează ovăzul, însă este important ca acesta să nu fie procesat și contaminat.
Compușii fenolici și fitoestrogenii din ovăz servesc drept antioxidanți, ajutând la refacerea efectelor inflamațiilor din întreg organismul, dar în special din tractul gastrointestinal. Numeroase studii afirmă că fibra de beta-glucan protejează împotriva cancerului de colon, conținând acizi grași nesaturați, vitamina E, zinc, fier, seleniu, acid folic, mangan, cupru, carotenoide și colină.
Grație substanțelor din fibrele de ovăz, acesta poate fi considerat un aliment minune, prietenos cu organismul și intestinul, și poate fi integrat cu succes într-o dietă sănătoasă, stimulând digestia și reducând inflamația colonului.
Fibrele, cu precădere fibrele de ovăz, ajută la obținerea mișcărilor intestinale regulate și sănătoase. Acest lucru duce la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism, prevenind în același timp diverse afecțiuni ale colonului sau hemoroizi.
Grație fibrelor solubile și insolubile din ovăz, mișcările intestinale sunt regulate, prevenind apariția constipației.
Fibre din ovăz fermentabile – un ajutor pentru bacteriile intestinale
O bună parte din fibrele din ovăz sunt fermentabile. Acest lucru înseamnă că bacteriile din intestine, se pot hrăni cu acestea. Astfel, bacteriile benefice se vor înmulți, ajutând la îndepărtarea bacteriilor rele, ajutând organismul să digere și să absoarbă cât mai mulți nutrienți din alimente.
În același timp, bacteriile fermentează aceste fibre, producând acizi grași cu lanț scurt, dar și butirat. Butiratul este folosit ca și energizant de către celulele ce căptușesc intestinul gros, ajutând la menținerea sănătoasă a peretelui intestinal. Butiratul are capacitatea de a opri absorbția substanțelor dăunătoare din intestin, în fluxul sangvin.
Ovăzul – un produs antiinflamator și antioxidant
Ovăzul este o sursă de fibre mai blândă pentru intestine. Terciul de ovăz, muesli, chiar și prăjiturile sau biscuiții cu ovăz, conțin nutrienți cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, benefice pentru intestine. Beta-glucanii, fibrele din ovăz, reprezintă un prebiotic important pentru bacteriile intestinale Bifidobacterium și pot reduce inflamația. Avenantramidele (grup unic de antioxidanți), conțin acid antranilic și fragmente de acid hidroxicinamic, molecule dotate cu proprietăți benefice pentru sănătate datorită efectelor lor antioxidante și antiinflamatorii.
Fulgii de ovăz – extrem de sățioși
Grație compoziției nutritive a ovăzului, fulgii de ovăz sunt delicioși pentru micul dejun și foarte sățioși. Astfel, organismul nu va avea nevoie de alimente bogate în calorii pentru producerea senzației de sațietate.
Beta-glucanul din fulgii de ovăz crește senzația de sațietate, eliberând peptida YY (PYY), un hormon produs în intestin ca răspuns la alimente. Numeroase studii au demonstrat că acest hormon de sațietate conduce la reducerea aportului de calorii, ajutând la prevenirea riscului de obezitate.
Pe scurt, fulgii de ovăz produc senzația de sațietate, încetinesc golirea stomacului și cresc producție de hormon PYY.
Beneficiile consumului fibrelor de ovăz
- Ovăzul normalizează mișcările intestinale, ajutând la prevenirea constipației;
- Ajută la menținerea sănătății intestinului, scăzând riscul de boli ale colonului, hemoroizi sau cancer de colon;
- Ovăzul ajută la gestionarea greutății și pierderea în greutate, promovând senzația de sațietate;
- Fibrele solubile din ovăz și tărâțe de ovăz, ajută la reducerea colesterolului rău, tensiunii arteriale, reglarea nivelului de zahăr în sânge;
- Fibrele din ovăz sunt blânde pentru intestine, având proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Consumul regulat, dar cu moderație al fulgilor de ovăz, aduce numeroase beneficii asupra sistemului digestiv, dar și asupra întregului organism. Printre acestea, enumerăm:
Consumul ovăzului la micul dejun, alături de o varietate de fructe sau legume, ajută la obținerea aportului zilnic de fibre. Fie că este o soluție rapidă pentru mese, o gustare ușoară și copioasă de seară sau un boost de energie pentru întreaga zi, ovăzul este singurul aliment ce se poate adapta cu ușurință tuturor nevoilor alimentare. Este plin de proteine, de fibre, sărac în grăsimi, perfect pentru a crește nivelul zilnic de energie și pentru a ajuta la menținerea unui stil de viață sănătos. Ovăzul este extrem de benefic pentru sistemul digestiv, sățios, satisfăcător și foarte versatil în rețete.
Așadar, acum că știi de ce ovăzul este atât de bun pentru digestia ta, încearcă să incluzi în dieta ta zilnică ovăzul, creând rețete inventive, pentru dimineți sățioase, distractive și un organism mai sănătos.