Posted on

Semințe de chia: Beneficii, Valori Nutritionale și Rețete

Semințe de chia, denumite științific „Salvia hispanica”, provine din Mexic și Guatemala unde juca un rol foarte important în dieta mexicanilor prehispanici, fiind sursă de nutrienți de înaltă calitate.

În Mexic există chiar o băutură tradițională bazată pe aceste semințe, agua de chia (apă de chia), iar planta de chia a fost considerată superaliment încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi, semințele de chia sunt consumate îndeosebi pentru beneficiile recunoscute asupra sănătății umane, acestea fiind confirmate nu numai de tradițiile și credințele populare, ci și de specialiștii din domeniul nutriției. 

chia
Chia cu Vișine și Mango [De Post]

Cum este obținută chia 

Planta de chia este un tip de plantă anuală. Florile acesteia apar mai ales în sezonul estival și sunt de culoare albă sau violet. Aceasta crește în soluri argiloase și nisipoase, la temperaturi cuprinse între 15 și 30 de grade. Semințele de chia sunt mici, de formă ovală și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale, deoarece conțin calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, sodiu, zinc, niacină și vitaminele A și C. De asemenea, acestea reprezintă o sursă considerabilă de omega 3 ALA, având o cantitate mare de fibre și antioxidanți. 

Ce conțin semințele de chia 

Formulele nutritive pe bază de chia care există în diverse variante au ocupat un loc semnificativ pe piață datorită celor care vor să aibă o dietă bogată, sănătoasă și nutritivă. Semințele de chia sunt extrem de apreciate pentru conținutul lor ridicat de ulei, având în compoziție o cantitate considerabilă de acid omega 3 alfa linoleic, alături de alți nutrienți precum fibre dietetice, proteine, antioxidanți ș.a. Compoziția semințelor de chia este, astfel, una ideală pentru menținerea sănătății umane, ajutând la prevenirea unor boli precum diabet sau cancer, previne obezitatea și întărește sistemul imunitar. 

chia dieta
Chia cu Migdale, Caise, Smochine [De Post]

Valori nutriționale

Semințele de chia conțin ingrediente active diferite, cum ar fi acizii grași și compușii fenolici, însă există mai mulți factori externi care determină variația concentrațiilor acestora (zona de cultivare, clima, natura solului). Principalul constituent activ al semințelor de chia este acidul omega3 alfa linoleic.

Chia este un pachet de nutrienți, conținând carbohidrați, proteine lipidice, fibre, vitamine și minerale în concentrații specifice. Conținutul de fibre dietetice în chia este de aproximativ 34-40g/100g, ceea ce este aproape egal cu 100% din doza zilnică recomandată pentru adulți. Conținutul de proteine este de 16,54%, cel de lipide totale este de 30,74%, iar cel de glucide totale este de 42,21%. 

chia cu fructe
Chia cu Ananas, Caju Copt și Ciocolată

Beneficii semințe de chia pentru sănătate

 Semințele de chia au fost considerate un superaliment prin cantitatea foarte mare de energie pe care o oferă consumatorilor, însă beneficiile acestora nu se limitează doar la atât. Consumul de semințe de chia a fost asociat de către specialiști cu efectele benefice asupra hipoglicemiei și hipertensiunii, iar acestea sunt recomandate pentru potențialul antioxidant, anticanceros, pentru efectele postmenopauzale, protecția cardiacă și a ficatului, pentru efectele asupra obezității, antidiabetice și asupra sistemului imunitar. 

Semințele de chia și o greutate sănătoasă 

Prin faptul că sunt extrem de bogate în fibre, semințele de chia oferă rapid senzația de sațietate și ajută astfel la pierderea în greutate. Mai mult decât atât, semințele de chia au un conținut scăzut de calorii, iar nivelurile ridicate de acizi grași omega 3 și acid alfa linoleic sunt utile pentru pierderea în greutate. Consumul sub formă de gel prin simplul amestec cu apă al semințelor de chia face ca acestea să fie digerate lent în organism și să ofere astfel senzația de sațietate pentru perioade lungi de timp. 

retete chia
Pachetul de 5 arome chia

Semințele de chia previn bolile cardiovasculare și scad nivelul colesterolului

Aportul crescut de fibre prin consumul semințelor de chia ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului rău. Mai mult decât atât, fibrele conținute de acestea pot juca un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului, cancerului și obezității. Proteinele conținute de semințele de chia sunt eficiente pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, iar antioxidanții au proprietatea de chelare a ionilor. Mai mult decât atât, cercetările sugerează că omega-3 reduce riscul de tromboză și aritmii, tulburări care duc frecvent la infarct, accident vascular cerebral și moarte subită cardiacă. De asemenea, omega-3 conținut de semințele de chia poate scădea LDL, nivelul colesterolului total și al trigliceridelor, reduce placa ateroslecrotică și îmbunătățește funcția entotelială și tensiunea arterială. 

Semințele de chia ajută persoanele cu diabet

Prin consumul de semințe de chia glucoza este transformată într-un carbohidrat cu eliberare lentă, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Nivelul ridicat de fibre scade riscul de a dezvolta diabet, iar consumul de mese bogate în fibre ajută la menținerea stabilă a zahărului din sânge. 

chia
Retete de chia

Cum pot fi consumate semințele de chia

Foarte ușor de găsit astăzi pe piață, semințele de chia pot fi consumate sub formă crudă, presărate peste cereale, iaurt, fulgi de ovăz sau în diverse piureuri sau gătite, fiind adăugate în produsele de patiserie precum pâine sau brioșe. În dietele vegane, semințele de chia pot înlocui ouăle prin amestecul unei lingurițe de chia cu 3 linguri de apă, ceea ce duce la formarea unui gel. Gelul astfel obținut se poate păstra la frigider până la o săptămână și poate fi adăugat și în smoothie-uri sau supe pentru a crește valoarea nutrienților și pentru a le oferi preparatelor o consistență mai groasă și mai satisfăcătoare. 

Cel mai frecvent preparat pe bază de chia este budinca. Ohvăz oferă un sortiment variat de budinci de chia în combinație cu diverse fructe. 

Rețete pe bază de chia 

  • Budincă de chia cu nuci și fructe

Ingrediente: ¼ cană de semințe de chia, 1 cană de lichid: lapte (de migdale, de soia sau orice tip de lapte se preferă) sau suc de fructe 100%, nuci, fructe proaspete (după preferințe), scorțișoară 

Mod de preparare: se amestecă semințele de chia cu lichidul și se dă la frigider pentru cel puțin 15 minute. Apoi se adaugă nucile și fructele proaspete și deasupra se presară puțină scorțișoară. 

reteta chia
seminte chia cu lapte
  • Budincă de chia cu zmeură

Ingrediente: 1 cană de lapte de cocos, ½ cană de zmeură, ¼ cană de semințe de chia

Mod de preparare: se mixează zmeura cu laptele până se obține un amestec omogen, apoi se toarnă într-un pahar și peste lichidul obținut se adaugă semințele de chia. Se dă la frigider pentru cel puțin 3-4 ore. 

  • Budincă de chia cu migdale

Ingrediente: ¾ cană de lapte, 2 lingurițe de semințe de chia, 1 lingură de fulgi de cocos, 1 lingură de migdale mărunțite

Mod de preparare: se amestecă laptele cu semințele de chia, iar amestecul se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore (se poate amesteca din când în când). Se face un amestec crocant din fulgi de cocos și migdalele mărunțite (în cuptorul preîncălzit la 350 de grade se pune la copt amestecul întins pe hârtie de copt, în tavă și se lasă 5 minute la copt. Amestecul crocant se adaugă peste amestecul de budincă. 

budinca de chia
Budinca de chia

Seminţele de chia nu sunt excelente doar în budinci, ci şi în alte preparate. Batoanele proteice preparate în casă sunt adevărate surse de energie şi ajută la menţinerea greutăţii corporale în stare optimă. Iată o reţetă care merită atenţia tuturor celor ce doresc să se delecteze cu un preparat dulce şi sănătos cu seminţe de chia:

Batoane cu chia şi nuci

Pot fi utilizate orice tip de nuci, de preferat este să fie folosite cele disponibile (nuci, alune, alune de pădure, migdale, nuci pecan, s.a)

Ingrediente:

  • 6 linguri nuci mărunţite
  • ½ cană seminţe de dovleac
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri fulgi de ovăz
  • 3 linguri fructe uscate (stafide, prune, smochine, caise, merişor, s.a.)
  • o ceaşcă unt de arahide
  • 2 linguri miere de albine
  • un vârf de praf de sare
  • 1 albuş de ou
chia
Seminte chia

Mod de preparare

Se aprinde cuptorul la temperatura de 200℃ şi se lasă să se încălzească. Între timp într-o tigaie se pune uleiul peste care se adaugă toată cantitatea de nuci şi seminţe de dovleac. Se lasă la foc mic până acestea prind o culoare rumenă, după care amestecul se pune la răcorit. 

Într-un bol se pun  restul ingredientelor  – fulgii de ovăz, fructele uscate mărunţite, untul de arahide, mierea de albine, sarea, albuşul de ou bătut spumă, seminţele de chia. Ingredientele se amestecă bine până ce de captă o textură omogenă. Se adaugă nucile prăjite se continuă amestecarea aluatului până ce nucile sunt complet încorporate. 

Aluatul astfel obţinut se aşază pe o tavă pregătită cu hârite de copt. Se întinde până ce grosimea acestuia este de maxim un centimetru. Preparatul astfel aranjat se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 20-30 de minute. Se scoate, se răcoreşte şi se taie sub formă de baruri. Batoanele cu chia pot fi servite la micul dejun sau ca gustări reci. Pot fi păstrate în pungi de hârtie sau în borcane din sticlă.

seminte chia

Seminţele de chia sunt super alimente ce nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată. Sunt sănătoase,  susţin buna funcţionare a aparatului digestiv şi sunt ingrediente cheie pentru numeroase preparate delicioase. 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds

https://www.medicalnewstoday.com/articles/291334

https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/nutrient-rich-foods/what-are-chia-seeds

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-chia-seeds

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326112

"Ne-am refacut site-ul. Daca aveti probleme tehnice, rog sa ne contactati"
Mergi către coș