Posted on

Frigider de 20.000 de lei pe scari!

Salut, eu sunt Cristian Barin de la Ohvăz. Acum câteva luni ne-am dat seama că vom mai avea nevoie de încă un frigider la sediul Ohvăz. Comenzile creșteau și, deci, era o investiție justificată. Bun, am contactat furnizorul de utilaje pe care l-am mai folosit în trecut. După părerea mea aș zice că e în top 3 în România.

Cer o ofertă pentru un frigider și o primesc imediat. 7000 de lei, frigider dublu de 1400 de litri, foarte similar cu ce avem deja la sediu. Acum, ca o paranteză, una din cele mai mari probleme Ohvăz este termenul de valabilitate. Budinca de chia și ovăzul cu lapte rezistă o săptămâna dar doar dacă sunt ținute la rece în permanență. Rece însemnând 2-3, hai 4 grade. Dacă temperatura e mai mare, valabilitatea scade.

De aici și câțiva clienți nemulțumiți. Mă rog. Ideea e că ne străduim să facem tot ce se poate legat de valabilitate, dar fără să folosim chimicale de niciun fel. Bon. Frigiderul actual pe care îl deschidem în mod constant nu stă mereu la 2-3 grade. Tocmai de asta ne doream unul mai bun, mai puternic.

De aici încep problemele. Frigiderul actual are o putere de 0,6 kW. Mai aveam un alt frigider cu o capacitate mult mai mică, iar acela are o putere de 0,75 kW. Bun. Cel de 7000 de lei pentru care am primit oferta ce putere crezi că avea? 0,2 kW.

Păi cum 0,2? Cel existent, mai vechi, are 0,6. A avansat tehnologia atât de mult încât e la fel de puternic dar cu un consum mai mic? Mă îndoiesc. Aici trebuie să îți zic că nu sunt nici pe departe un expert în utilaje horeca. Eu sunt riguros și caut să mă informez cât mai bine. Când îmi cumpăr un echipament, că e o componentă PC, că e un telefon mobil sau un aspirator, fac comparații. Citesc recenzii, mă uit la toate specificațiile.

img1

Specificatii frigider in domeniul Horeca?

Eh, la utilaje horeca nu există așa ceva. Mai toate au aceeași descriere, plus – minus. Toate îți arată același interval de temperatură, toate au aceeași capacitate dar și cam același motor. Așa zisele brand-uri sunt no-name. La telefoane sau la mașini știi care sunt mărcile premium. Știi de ce dai de 2, 3 sau 10 ori mai mult pe o marca high end. Eh, la echipamentele horeca nu e așa.

Revin, 7000 de lei – 0,2 kW. Păi îl iau și dacă nu e bun îl returnez. Simplu. Aah nu. Furnizorul ăsta nu lucrează așa. Si drepturile consumatorului? Perioada de retur? E legea! Mmm, nu. Dacă e stricat, da, îl returnezi, altfel nu prea. Acum.. nu știu cât de legal e asta, dar am lăsat-o așa.

Întreb – ce aveți mai bun? Păi avem altul la 9000 de lei. Asta ar avea 0,75 kW. Interesant… dar în definitiv prefer soluții pe termen mediu-lung, nu cârpeli. Nu aș vrea că peste alte câteva săptămâni când invariabil o să creștem, să fiu nevoit să mai iau încă unul. Ce naiba, ajung la 5-6 frigidere. Mai bine îmi fac cameră frigorifică.

Așa că mă uit la un frigider triplu. 3 motoare, 3 panouri de control, 3 camere individuale. Asta are marele avantaj că deschizi doar o ușă și nu crește temperatura în celălalte 2 camere. Asta era 15.500 de lei sau ceva de genu. Mi-am făcut calculele și mi-am dat seama că e soluția cea mai ok. E semnificativ mai scump decât ce voiam, dar am vrut să dau echipei niște utilaje profi cu care să lucreze pe termen mediu-lung.

Bun, îl iau pe asta, când îl aduceți? Păi 3-5 săptămâni. De la virus ceva probleme!? Nu, ăsta e termenul standard, n-avem probleme de la virus. Uitați factura, plătiți tot și vedem. Tot? Nu cu avans 50% sau ceva? Nup, tot. Nu prea se cumpără frigidere triple… mă rog. Sunt sigur că puteam să negociez aspectul asta, dar am lăsat-o așa. Îmi asum vina.

2 result
Biscuiți de Ovăz cu Prune, Smochine, Cocos

Trec 3 săptămâni, nici un frigider. 4 săptămâni. 5 săptămâni. Tot îl întreb pe furnizor, el – clar deranjat că tot insist – dom’le stai așa că abia s-a făcut termenul. Da, e ok asta, dar trebuie să vorbesc și eu cu o echipa de mutări că să mă ajute să îl pun pe poziție. Am două hernii de disc, nu mă apuc acum să îl iau pe scări. Că da, sediul Ohvăz este la etajul 1. De fapt, e cam la etajul 1 și jumătate spre 2 la câte scări sunt.

Mai e ceva. Frigiderul, pe lângă faptul că are 2 metri și 10 pe 81 pe 205, are și 245 de kg. Scările sunt relativ înguste. Inițial au vorbit colegii pentru un manitou. Pentru o mini macara. După o grămadă de telefoane, tot la băieții de la mutări am rămas. Dar neapărat cu asigurare. Doamne ferește se întâmplă ceva, îl scapă peste ei sau pe scări, cine știe.

După o luna și jumătate de așteptat, mă sună furnizorul. Vezi că mâine poate ajunge la tine. Păi… nu îmi ziceți și mie mai din timp să pot discuta cu o firma de mutări? Ce naiba… voiau și oamenii aia să vădă înainte locația, să măsoare, să … nu i-am chemat că nu aveam niciun termen de livrare. Așa cum ziceam, agentul de vânzări de la furnizor era deranjat că tot cer un termen de livrare. După 4 săptămâni el tot nu avea un termen estimativ. Ce să zic… aia e.

Vine frigiderul. Bucurie mare. Găsim până la urmă firma de mutări. Că o paranteză, furnizorul îmi face o favoare și trimite frigiderul la sediul Ohvăz. Asta că am tot cumpărat de la ei. Teoretic eu trebuia să merg la depozitul lor să îl ridic, dar au fost băieți amabili. Bun. L-au livrat, a plecat camionul și în vreo 2 ore ar trebui să vină cei de la mutări să îl urce.

Între timp ne uităm la el, ditamai monstrul… pare ok… dar stai! Are doar două motoare. Și doar două panouri de control. Ce naiba? Am plătit 16.000 de lei pentru 3 motoare și uși individuale așa încât dacă tot deschidem și închidem o ușa să nu crească temperatura în tot frigiderul.

2 motoare 2

Eh, ăsta avea o încăpăre dublă și una individuală. Dar eu voiam 3 încăperi individuale și 3 motoare separate. Pentru asta am așteptat o luna jumate, am plătit toată suma în avans? Panarama de pe lume. Sun la furnizor. Ce-ați făcut? Mi-ați adus frigiderul greșit! Ah stai să sun și aflu.

Sunăm și noi la echipa de mutări să anulăm. Ce facem? Ne chinuim atât să îl ducem la etaj că apoi să îl returnăm? N-are sens. Sună un coleg, anulează cu scuzele de rigoare. Aia e.

În paralel agentul sună la fabrică, în Turcia, unde sunt făcute și revine – nu, așa e frigiderul, doar cu 2 motoare și 2 panouri de control. Am greșit noi descrierea. Și nu există cu 3 motoare și 3 încăperi individuale sub formă de frigider. Dacă vrei așa, o camera e cu congelator și așa îți facem cu 3 motoare. Pfua. Păi… ok, vreau banii înapoi. Aah stai să discut cu un manager.

Trec vreo 5 minute, discut cu colegii. Ce facem? Ne dă banii înapoi, dar noi avem mare nevoie de frigider. Nu mai avem spațiu… până găsim un alt furnizor care să aibă cumva unul în stoc o să dureze ceva. Agentul de vânzări mi-a zis că nu are nimic altceva pe stoc decât frigidere cu o singură ușa. Nu fac nimic cu ele. Eu nu voiam nici măcar cu ușa dublă… mă rog. Ce să facem? Cer banii înapoi și căutăm prin altă parte? Așteptăm iar 3-5 săptămâni?

Ca naiba! Mă sună băiatul. Zice: Dom’le am vorbit cu managerul și sugerează așa: va mai dăm încă un frigider cu o ușa la jumătate de preț. …..păi … hmm. Dă-mi linkul să îl văd, mă gândesc și îți zic. Frigiderul era vreo 750 de euro fără tva, redus cică de la vreo 900 de euro, și el mi-l da la 365 fără tva. Deci vreo 2200 de lei.

reducere

Ce să fac? Echipa zice că avem nevoie dar că vedem… ne mai descurcăm o perioada fără. De băieții ăștia, nu sunt 100% sigur că mi-ar da banii înapoi. Probabil că da, dar nu fără probleme. Mă judec dacă trebuie dar am nevoie de frigider și să îmi văd de borcanele mele de ovăz cu lapte. Ce facem?… Acceptăm. Bine. Haide. Dar adu-mi-l și pe ăla cu o ușa tot azi când vine firma de mutări. Ah, stai că am anulat cu ei. Sună repede la ei și roagă-i să vină.

Până la urmă acceptă să vină. Bun. Pe repede înainte ajung băieții. 5. Au chingi și… cam atât. Pe ăla mic de 130 de kg l-au luat repejor. Fără probleme. Ăla mare… aici încep problemele. Nu intră în camion pe palet și cu protecție. Furnizorul din România a dat jos toate alea și mi l-a adus gol și cu picioarele montate.

Cu picioarele montate măsurăm și e cu 1 cm mai înalt decât ușile noastre. Aveam 2 uși și 2 praguri de trecut, asta pe lângă scările propriu zise. Cum facem? Trebuie să dăm picioarele jos dar nu avem cu ce să îl ridicăm. Noroc că aveau băieții un fel de skateboards și scule.

Dar mai întâi hai să-l ducem sus! Hai. Îți zic: m-au trecut toate apele. În viață mea n am avut așa emoții. Frigiderul meu de 16.000 de lei, de peste 250 de kg, pe care l-am așteptat o luna și jumătate se bălăngănea ca naiba. Băieții țipau unii la alții. Erau toți roșii la față, absolut distruși de la efort. Abia au ridicat câteva trepte și erau terminați. Apropo, treptele sunt înalte și foarte abrupte și nu e ușor să le urci în mod obișnuit, dar cu ditamai mamutul.

20200515 171242

N-am putut să filmez tot pentru că stăteam cu sufletul la gură. Vedeam cum se bălăngăne și deja mă gândeam la ce e mai rău. Doi colegi încercau și ei cumva să ajute pe lângă dar n-aveai efectiv cum să o faci. Tocmai de asta am preferat să stau deoparte și să nu încurc.

Ajung oamenii sus și s-au blocat. Unul din picioare nu se putea ridica suficient de sus. 4 oameni la baza să îl susțină să nu cadă. Doamne ferește… mă uitam și îmi țineam respirația. Am filmat doar așa.. printre picături.

Un ultim efort masiv și băieții l-au ridicat pe acel mic balcon. Huuuf. Dar stai, că nu s-a terminat. Apoi a trebuit ridicat și deșurubat fiecare picior individual cu o tubulară sau cu nu știu ce naiba. Apoi a intrat la limita pe ambele uși atât pe lățime cât și pe înălțime. Apoi în sfârșit în bucătărie au trebuit remontate toate cele 6 picioare.

Sincer habar nu am dacă a durat o ora sau trei. A fost așa… o zi.. incredibilă. Înainte de asta am mai avut multe alte lucruri de rezolvat cu achitizia unei dube frigorifice, a fost ultima zi a unei colege, multe lucruri stresante și epuizante mental.

Până la urmă, pe la finalul zilei, ambele frigidere au fost așezate pe poziție. Nu mai zic că toată echipa a ajutat să mutăm absolut tot din bucătărie. Mi-e greu să îți explic în două vorbe dar, că să facem loc pentru acest mamut plus frățiorul lui cu o singură ușa…a fost un efort colectiv. A trebuit să mutăm totul dar și să regândim fluxul așa încât să fie conform tuturor normelor.

poza modificata

Un ultim hop – să le băgăm în priză. Oricând se poate să primești produse DOA – dead on arrival. Îți dai seama cum ar fi fost? Dar… din fericire, au mers ambele din prima. Și uite așa… ne-am luat nu unul, ci două frigidere și am dat aproape 20.000 de lei luându-i și pe băieții de la mutări în considerare. Apropo, ne-am înțeles la un preț la telefon dar într-un final le-am dat cu 40% mai mult fiindcă sincer, mi s-a părut că au făcut un efort extraordinar.

Până la urmă, vină mea că am plătit toată suma în avans. Nu făcea o diferența masivă, dar din principiu. Crezi că am făcut bine că am luat frigiderul cu o ușa la jumătate de preț? Sau mai bine căutăm un alt furnizor și luăm un frigider dublu din stoc? Presupunând că îl găseam. Sau mai bine îl luăm pe cel la 0,2 kw? Sau mai bine făceam o camera frigorifică și gata? Deși, mă rog, nu avem spațiu în clădirea în care suntem. Aștept comentariile constructive, dar și pe cele răutăcioase. Am făcut toate astea ca produsele să fie mai reci și să îți ajungă mai bine. Dacă vrei să ne susții, intră pe ohvaz.ro și plasează o comandă mare. Mersi!

"Ne-am refacut site-ul. Daca aveti probleme tehnice, rog sa ne contactati"
Mergi către coș