Posted on

Budincă de Chia: rețete delicioase

Dacă nu ați încercat budinca de Chia până astăzi, acum este momentul să o faceți! Budinca de Chia se poate constitui cu succes într-un un mic dejun sănătos sau o gustare sățioasă în timpul zilei și este extrem de ușor de preparat. Există o mulțime de rețete care au la bază semințele de Chia, dar dacă sunteți la început în ale gătitului, budinca de Chia este cel mai bun mod de a începe să preparați mese gustoase și benefice pentru sănătate, căci veți afla astfel care este gradul real al puterii lor de absorbție, veți învăța despre textura asemănătoare gelului pe care acestea o creează și despre capacitatea lor de a menține starea de sațietate.

budinca de chia

În general, pentru a prepara budincă de Chia, aveți nevoie de numai două ingrediente simple: semințe de Chia și lapte. De preferat sunt variantele fără lactoză, precum laptele de migdale, laptele de ovăz sau laptele de nucă de cocos, însă orice tip de lapte va funcționa fără probleme. Odată deslușită rețeta de bază a preparării budincii de Chia, puteți adăuga mirodenii, îndulcitori și diferite toppinguri pentru a o îmbogăți.

Budinca de Chia – un fel de mâncare sănătos?

Budinca de Chia este ca o little black dress în ceea ce privește micul dejun, căci este un fel de mâncare versatil, plin de beneficii pentru sănătate, care vă poate ajuta să vă mențineți silueta. Ambalat cu proteine, fibre și acizi grași Omega-3, un mic dejun pe bază de semințe de Chia este bogat în nutrienți și oferă o senzație de sațietate întreaga zi. Și pentru că este bogată în fibre solubile, budinca de Chia poate ajuta la pierderea în greutate și la asigurarea unui tranzit intenstinal regulat.

În plus, budinca de Chia poate fi preparată dinainte și depozitată în frigider, în cazul în care lipsa de timp de dimineață este ceva obișnuit, ceea ce v-ar determina să săriți peste cea mai importantă masă a zilei. Așa că, renunțați la cerealele pline de zahăr și începeți-vă ziua cu un bol de budincă de Chia bogat în nutrienți! Organismul, dar și papilele gustative în egală măsură, vă vor mulțumi.

budinca de chia

Cum se prepară budinca de Chia? Rețeta de bază

Budinca de Chia este o variantă spornică de preparare a micului dejun pentru întreaga săptămână, căci poate fi păstrată la frigider timp de 5-7 zile. O puteți prepara în weekend și depozita la frigider pentru ca în fiecare zi a săptămânii să aveți parte de un mic dejun rapid, o gustare sănătoasă sau de un desert savuros.

Budinca de Chia este un fel de mâncare bogat în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, cu un conținut scăzut de zahăr și foarte sățios. În plus, poate fi integrată în aproape orice fel de dietă. În funcție de mixul de ingrediente ales, budinca de Chia poate fi fie vegană, fără gluten, paleo sau keto.

Așadar, cum se prepară budinca de Chia – rețeta de bază, în numai trei pași simpli?

  1. Procesul de preparare al budincii de Chia este unul extrem de ușor. Într-o primă etapă, se amestecă laptele cu semințele de Chia într-un borcan sau într-un castron. În general, cantitățile sunt 3-4 lingurițe de semințe la o ceașcă de lichid.
  2. Odată omogenizat amestecul de lapte și semințe, se lasă să se așeze timp de 5 minute, apoi se mai agită conținutul încă o dată pentru a elimina eventualele cocoloașe, se acoperă recipientul cu un capac și se dă totul la frigider pentru 1-2 ore sau chiar peste noapte.
  3. Budinca de Chia astfel obținută ar trebui să aibă consistența unei smântâni și nu să fie prea lichidă. Dacă nu este suficient de bine închegată, adăugați un surplus de semințe, amestecați din nou și refrigerați pentru încă 30 de minute.

Consistența ideală a budincii de Chia se obține, așa cum am menționat mai sus, prin mixarea a 3-4 lingurițe de semințe cu o ceașcă de lapte. Puteți începe cu 3 lingurițe de semințe la o ceașcă de lichid, dar dacă doriți o budincă mai groasă, este recomandat să utilizați 4 lingurițe de semințe la o ceașcă de lapte. 

ROB9913

Sortimentul de lapte pe care îl folosiți pentru budinca de Chia depinde de preferințele personale și de eventualele restricții dietetice. Laptele de migdale neîndulcit, spre exemplu, este cel mai sărac în calorii, iar laptele de nucă de cocos este excelent dacă vă doriți un mic dejun sau o gustare cu adevărat sățioase. Laptele de cocos este, de asemenea, recomandat dacă urmați o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, precum dieta keto, de exemplu.

Ce ingrediente se folosesc pentru a aromatiza budinca de Chia?

Budinca de Chia este o gustare sau un desert delicios și sănătos, ce poate fi preparată din doar câteva ingrediente simple. Secretul obținerii unei budinci excelente din semințe de Chia este acela de a găsi un echilibru corect al aromelor. Deși semințele de Chia au prin definiție o aromă blândă de nuci, gustul lor poate fi îmbogățit foarte ușor prin alăturarea altor ingrediente. Cum sună, de exemplu, o budincă de Chia cu ananas, caju copt și ciocolată? Ca un desert decadent, pe care îl poți savura fără să ai mustrări de conștiință, nu-i așa? Dar pentru și mai multă liniște sufletească, o budincă de Chia cu vișine și mango va merge perfect cu dieta pe care o urmați.

ROB9898

Când adăugați diverse arome în budinca de Chia, este important să începeți cu o cantitate mai mică la început, apoi să suplimentați după preferință. Dacă veți avea grijă să nu exagerați cu aromele, veți obține o budincă de Chia delicioasă și sănătoasă de care toată lumea se va bucura.

Iată mai jos, o listă cu ingrediente cu ajutorul cărora puteți obține cele mai aromate și savuroase budinci pe bază de semințe de Chia:

  • Ciocolata – cu ajutorul ei nu veți da greș niciodată, dar dacă vă doriți ceva diferit, puteți adăuga pudră de cacao pură în budinca de Chia pentru a-i oferi acel gust de desert.
  • Fructele sunt o altă modalitate de a schimba complet gustul unei budinci de Chia, adăugând în același timp dulceață, dar și mai mulți nutrienți.
  • Nuca de cocos – evident, pentru cunoscători! Chiar dacă folosiți laptele de cocos ca bază pentru budinca de Chia, pudrând-o cu fulgi de nucă de cocos pe deasupra veți adăuga și mai multă savoare.
  • Gem și dulceață – dacă nu aveți fructe proaspete la îndemână sau nu vă încântă ideea că se vor altera rapid, puteți adăuga la budinca de Chia un topping din gem sau dulceață fără zahăr, preparate integral din fructe.
  • Mirodenii – aici posibilitățile sunt nenumărate: de la scorțișoară, nucșoară, ghimbir, vanilie, cardamom etc., aproape că nu există aromă cu care budinca de Chia să nu se înțeleagă!

Rețetă BONUS – Budincă de Chia Banana Split

Budinca de Chia Banana Split este un adevărat deliciu, ca și cum ai mânca desert la micul dejun. Se prepară cu iaurt grecesc simplu, pentru o textură extra cremoasă și un aport suplimentar de proteine, alături de toppinguri savuroase precum banane, fructe de pădure și fulgi de cacao.

ROB8303

INGREDIENTE

  • 1 ceașcă de lapte de migdale neîndulcit cu aromă de vanilie
  • 1/2 ceașcă de iaurt grecesc simplu cu 2% grăsime
  • 1 1/2 lingurițe sirop de arțar
  • 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 1/4 ceașcă de semințe de Chia
  • 1 banană, tăiată în felii subțiri
  • 1/2 ceașcă de căpșuni tocate
  • 1/2 ceașcă de afine
  • 2 lingurițe de fulgi de cacao
  • 1/4 ceașcă de fulgi de nucă de cocos neîndulciți și prăjiți (opțional)

MOD DE PREPARARE

  1. Într-un bol, se amestecă laptele de migdale cu iaurtul, siropul de arțar și vanilia. În această compoziție se adaugă semințele de Chia, apoi bolul se acoperă și se dă la frigider peste noapte. Dacă nu aveți răbdare, puteți lăsa amestecul la rece doar 3-4 ore. Toppingul de fructe, însă, se pregătește numai atunci când budinca este gata de servit.
  2. Fulgii de nucă de cocos se pun la prăjit într-o tigaie de sotat încinsă în prealabil, la foc mediu, și se amestecă continuu până capătă o culoare aurie. Acest lucru va dura aproximativ 1-3 minute. Fulgii de cocos prăjiți se scot, apoi, pe o farfurie și se lasă la răcit.
  3. Se scoate budinca de Chia din frigider și se amestecă bine pentru a vă asigura că nu există cocoloașe. Apoi, o puneți cu ajutorul unei linguri în vasul de servit. Peste ea se adaugă feliile de banane, căpșunile, afinele, fulgii de nucă de cocos prăjiți și fulgii de cacao.
  4. Dacă nu intenționați să mâncați întreaga cantitate de budincă la aceeași masă, păstrați toppingul de fructe în recipiente separate, închise etanș, la frigider, până la momentul servirii. Budinca de semințe de Chia ar trebui să reziste minim 4-5 zile la frigider, astfel încât puteți prepara o cantitate suficientă pentru micul dejun din fiecare zi a săptămânii.

Există multe motive pentru care pur și simplu veți adora budinca de Chia. În primul rând, este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru micul dejun. În al doilea rând, este plină de nutrienți. Și nu în ultimul rând, este incredibil de ușor de preparat! Așadar, dacă vă aflați în căutarea unei variante de mic dejun sau gustări sănătoase și pline de savoare, încercați budinca de Chia și nu veți regreta.

"Ne-am refacut site-ul. Daca aveti probleme tehnice, rog sa ne contactati"
Mergi către coș