Posted on

Semințele Chia

Articol scris de Monica Duta, nutriționist, pentru Ohvaz.ro

Intrate în atenția românilor în ultimii 15-20 ani ca aliment, chia rămâne încă pentru mulți un aliment necunoscut. Semințele de chia provin de la planta numită Salvia Hispanicaa , originară din America de Sud și consumată de azteci și mayași timp de secole. Chia este un cuvânt de origine mayașă care înseamna „putere” și cu siguranță mayași nu s-au înșelat deloc când le-au consumau deoarece bobițele mici și negre sunt o sursă excelentă de energie.

Semințele de chia sunt bogate în fibre – ceea ce înseamnă sațietate, senzația de plenitudine. O porție de 25 g de semințe de chia conține aproximativ 9 g de fibre,  chia fiind un aliment cu un conținut scăzut de carbohidrați. Cantitatea zilnică recomandată de fibre este de 30 g, deci includerea unei porții de 25 g de semințe de chia în fiecare zi ar putea fi o contribuție utilă. Fibrele sunt importante pentru un sistem digestiv sănătos și susțin dietele de eliminare a kilogramelor nedorite.

Datorită conținutului ridicat de fibre solubile, semințele de chia pot absorbi apa de până la 10-12 ori greutatea lor , devenind asemănătoare gelului și extinzându-se în stomac. De asemenea, fibrele alimentează bacteriile prietenoase din intestin, lucru extrem de important pentru că menținerea florei intestinale bine alimentată este indispensabilă unei stări de sănătate bune.

Semințele de chia conțin omega-3 sub formă de plantă: acid alfa linolenic (ALA), ceea ce le face o sursă valoroasă pentru vegans și vegetarieni. Acizii grași Omega-3 sunt cunoscuți pentru efectele lor antiinflamatorii, precum și pentru îmbunătățirea sănătății creierului și potențial a inimii. Semințele de chia sunt relativ bogate în proteine ​​mai precis, din compoziția lor, 14% reprezintă proteine, un procent foarte mare în comparație cu majoritatea produselor vegetale.

Combinația de grăsimi, proteine ​​și fibre înseamnă că semințele sunt digerate relativ lent, asigurând o eliberare lungă și lentă de energie pentru a menține stabil nivelul de zahăr din sânge.

Beneficii sunt multiple, am văzut acest lucru ,însa de multe ori utilizarea lor constituie un impediment pentru ca multe persoane nu știu cum să le folosească .Semințele de chia nu au un gust puternic, astfel încât gama lor de utilizare extra largă și include, dar fără a se restricționa la, budinci, deserturi, salate, icre vegane, gemuri ,smoothie-uri. Dă-ți frâu liber imaginației culinare sau dă o fugă pe site la Ohvăz.ro; au niște preparate cu seminte de chia de-ți lasă gură apă.

Comandă acum budinca de chia de pe Ohvaz.ro

2 result 1

Bibliografie

PubMedCentral

www.healthline.com

www.medicalnewstoday.com

www.bbcgoodfood.com

"Ne-am refacut site-ul. Daca aveti probleme tehnice, rog sa ne contactati"
Mergi către coș